Güncelleme Tarihi:
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, başkent Berlin’deki Almanya’nın en eski camilerinden Wilmersdorfer Camii’nde verilen iftara katıldı. Ahmediye Cemaati’nin verdiği iftarda kadınlı erkekli farklı dinden, farklı kültürden, farklı milliyetten insanlar vardı. Cumhurbaşkanı Steinmeier, yaptığı konuşmasında İslam alemi için Ramazan ayının farklı bir anlamı ve önemi olduğunu vurgularken, insanlar arasında dayanışma ve birlikteliği güçlendirdiğinin de altını çizdi.
Hangi dinden olurlarsa olsunlar, tüm insanlara “Dünyada barışa katkıda bulunun” çağrısında bulundu.
Ramazan Bayramı vesilesiyle de Cumhurbaşkanı Steinmeier Almanca, Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak bir kutlama mesajı yayınladı.
“Ramazan ayı bir kez daha iftar yemeğiyle sona eriyor. Ülkemizde bu bayramı kutlayan tüm Müslümanlara en içten selamlarımı ve en iyi dileklerimi iletiyorum” dedi.
“Bu yıl, yüzüncü yılını kutlayan Berlin’deki Almanya’nın en eski camisinde bir iftara davet edildim. Bu beni derinden etkileyen bir akşamdı. Bu vesileyle şunu tekrar öğrenmiş oldum: Bir din yalnızca inançlardan, Tanrı ve dünya üzerine düşünmekten ve yalnızca pratik eylemlerimizi yönlendirecek etik ilkelerden oluşmaz. Bir Hıristiyan olarak din ile ilgili bildiğim en önemli şeylerden biri, yaşamımızı, zamanımızı yapılandırmasıdır. Gün, hafta, yıl, bunların hepsi dinde bir yapı, bir ritim ve kendine özgü bir anlam kazanır. Böylece bütün yaşam, günlük dünyanın ötesine geçen farklı bir boyuta oturtulur. Siz Müslümanlar bunu özellikle oruç ve ibadet zamanı olan Ramazan’da yaşarsınız” dedi.
HALKLAR İFTARLARDA BULUŞTU
Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) Berlin Teşkilatı da geleneksel iftarları sürdürdü.
CDU’nun başkent Berlin’in Moabit kesimindeki Osmanya lokantasında verilen iftara da farklı dinden, farklı kültürden, farklı milliyetten insanlar katıldı.
1995 yılından beri Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili olan ‘Küçük İstanbul’ denilen Kreuzbergli Kurt Wansner, çok kültürlü, çok renkli dünya kenti Berlin’de insanların hep birlikte barış içinde yaşadıklarının altını çizerken, bu tür dini etkinliklerin farklı dinden, farklı kökenden insanlar arasındaki birlikteliği ve dayanışmayı güçlendirdiğini vurguladı.
Almanya’nın çeşitli kesimlerinde Türk dernek ve cemiyetleri, çatı örgütleri Ramazan boyunca insanları buluşturdular.
DİTİB başta olmak üzere diğer İslam çatı kuruluşları da öyle.
MUHAMMET TOKMAK’A TEPKİ GÖSTERDİLER
Dernek konumundaki ‘Saadet Europe’ (Saadet Avrupa) da iftarlar verdi.
Saadet Avrupa Bremen Bölgesi de Bremen-Walle de mart ayı ortalarında bir iftar verdi.
İftara ‘Bremische Bürgerschaft’ olarak bilinen Bremen Eyalet Parlamentosu milletvekili Sosyal Demokrat Partili (SPD) Muhammet Tokmak da katıldı.
Sosyal medyada Muhammet Tokmak’ın da bulunduğu bir fotoğrafın paylaşılması üzerine Almanya İttifakı (Bündnis Deutschland-BD) Meclis Grubu, “Nasıl olur da SPD’li bir milletvekili, Eyalet Anayasa Koruma Teşkilatı ve Federal Anayasa Koruma Teşkilatı raporlarında adı geçen ve taraftarlarının sosyal medyada anti-semitik paylaşımlarda bulunduğuna yer verilen Saadet Partisi’nin iftarına katılır?” diyerek Muhammet Toprak’la ilgili soru önergesi verdi.
SEVSİNLER BÖYLE DEMOKRAT ANLAYIŞINI
Merkezi Almanya’nın Duisburg kentinde bulunan Saadet Avrupa da diğer kentlerdeki yan kuruluşları da Almanya’da geçerli yasalara uygun bir şekilde kurulmuş derneklerdir.
Haklarında açılmış bir dava yoktur.
Her ne kadar Federal ve Eyalet Anayasa Koruma Teşkilatlarının raporlarında ismi yer alsa da faaliyetleri resmen ‘izlenmemektedir’.
SPD’li milletvekili Muhammet Tokmak’ın Saadet Avrupa’nın iftarına katılmasını ‘suç’ olarak gören Almanya İttifak’ı (BD) milletvekilleri, Federal ve Eyalet Anayasa Koruma Teşkilatları tarafından faaliyetleri izlenen ve raporlarına ‘kanıtlanmış aşırı sağcı’ olarak geçen Almanya için Alternatif (AfD) partili milletvekilleriyle aynı masada olmasa bile aynı kantinde yemek yiyorlar.
İftara katılmak suçsa, aynı kantinde yemek yeme de suç olmalı.
Kaldı ki, Saadet Avrupa’nın daha önceki yıllarda verdiği iftarlara başka milletvekilleri de katıldı ve hâlâ da katılmakta.
O zaman neredeydi 2022 yılında kurulan ve 2023’te “Bürger in Wut” (BiW) (Öfkeli Yurttaşlar) ile birleşen Almanya İttifakı...
Neredeydi BD Meclis Grubu, Almanya’da yasaklı terör örgütü PKK yandaşlarının ellerinde yasak PKK bayrakları ve pankartları taşınan gösterilere Bremenli politikacılar katılırken?
Evet...
İşine gelince ‘suçlu’ arayacaksın.
Gelmeyince de sessizliğe suskunluğa gömüleceksin.
Sevsinler böyle demokrasi, demokrat anlayışını!