Yeni Android 16 ile dolandırıcılara geçit yok

Güncelleme Tarihi:

Yeni Android 16 ile dolandırıcılara geçit yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2025 13:03

Google, Haziran ayında çıkması beklenen Android 16 sürümüne dair dikkat çeken yeni güvenlik özelliklerini duyurdu. Amaç net: Telefon ve mesaj yoluyla yapılan yaygın dolandırıcılık yöntemlerini daha gerçekleşmeden engellemek.

Haberin Devamı

Google’ın 13 Mayıs’ta paylaştığı blog yazısında detayları verilen bu önlemler, özellikle sosyal mühendislik temelli dolandırıcılıklara karşı geliştirildi. Yani bilgisayar korsanlığı becerilerinden ziyade, kullanıcıyı kandırarak bilgi koparmaya çalışan dolandırıcılara karşı güçlü bir kalkan oluşturuluyor. 

TELEFON GÖRÜŞMESİ SIRASINDA RİSKLİ İŞLEMLER ENGELLENECEK

Vice haberine göre Android 16 ile gelen en dikkat çekici yeniliklerden biri, telefon görüşmesi sırasında aktif olan yeni koruma sistemi. Bu sistem, rehberinizde kayıtlı olmayan biriyle konuşurken şu tür riskli işlemleri yapmanızı engelliyor:

  • Yeni indirdiğiniz kötü amaçlı bir uygulamaya "erişilebilirlik izni" vermek — bu izinle uygulama cihazın neredeyse tamamını kontrol edebiliyor.

  • Android’in yerleşik güvenlik sistemi Google Play Protect’i devre dışı bırakmak.

  • Tarayıcı, mesaj uygulaması gibi kaynaklardan ilk kez manuel (sideloading) bir uygulama yüklemek — bu tür uygulamalar genellikle Google tarafından denetlenmemiş oluyor.
    Bu özellik, dolandırıcının sizi arayıp telefondayken birtakım işlemleri yaptırmaya çalıştığı anlarda devreye giriyor ve sizi potansiyel bir tuzaktan koruyor. 

MESAJLARDAKİ DOLANDIRICILIKLAR İÇİN DE YAPAY ZEKÂ DEVREDE

Google, 4 Mart 2025’te Android Mesajlar uygulamasına yapay zekâ destekli “Dolandırıcılık Tespiti” (Scam Detection) özelliğini eklemişti. Bu sistem başlangıçta özellikle kargo teslimatı ve iş ilanı temelli sahtekârlıkları analiz ediyordu. Yeni güncellemeyle bu kapsam çok daha genişletildi.

Haberin Devamı

Artık şu tür mesaj tabanlı dolandırıcılıklara karşı da koruma sağlanıyor:

  • Otoyol veya başka hizmetler için sahte fatura talepleri

  • Kripto para dolandırıcılıkları

  • Banka ve finans kuruluşlarını taklit eden mesajlar

  • Hediye çeki ve sözde ödül mesajları

  • Sahte teknik destek aramaları 

YAPAY ZEKÂ GERÇEKTEN İŞE YARADIĞINDA…

Google’ın bu adımı, yapay zekânın gerçekten faydalı bir alanda — kullanıcı güvenliğinde — devreye girmesi açısından önemli. Sadece e-posta yazdırmak ya da alışveriş açıklaması üretmek yerine, dolandırıcıların vaktimizi, paramızı ve kişisel bilgilerimizi çalmaya çalıştığı anlarda devreye giriyor olması, birçok kullanıcıyı rahatlatacak bir gelişme.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!

OSZAR »