“FİNANSIN merkezi Londra, İngilizlerin egemenliğinden çıkıyor mu?” desem eminim ki birçoğunuz “Çok iddialı bir söz” diye tepki gösterirsiniz. Ancak birazdan anlatacaklarımı okuduktan sonra çok da iddialı bir varsayımda bulunmadığımı sizler de anlayacaksınız. Tabii ki bahsettiğim finansın el değiştirmesi değil, Londra’nın el değiştirmesi!
#İngilizOrtalama ömür beklentisi 65 yılda 26 yaş arttı, asırlık insanların sayısı 10 yılda iki katına çıktı. Güneydoğu Asya ülkesi Singapur, son yıllarda uzun ömür deyince ilk akla gelen yerlerden biri haline geldi. Peki bu gelişmenin ardında ne yatıyor?
#SeyahatKAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu derneğin yarattığı etkiyi rakamlarla ortaya koydu. Bezircioğlu, “Kadınların iş hayatındaki yerini güçlendiren KAGİDER bugün 46 sektörden 500’ü aşkın üyesiyle 110 milyar dolarlık ciro ve 250 bin kişilik istihdam gücüne sahip. Türkiye ekonomisinin yüzde 10’unu temsil ediyoruz” dedi.
#KagiderYÜCE Auto, Skoda Genel Müdürü Zafer Başar ile sohbet ettik. Başar; sektörün deneyimli isimlerinden... Başar’ın bir yorumu ilgimi çekmişti. Diyordu ki; “Akıllı araçların akıllı şehirlerle buluşması lazım. Evrilmenin gerçekten faydalı olabilmesi için ürünlerin kentlerle konuşabiliyor olması lazım. Elektrikli araçların gelişebilmesi için altyapı çalışmalarının devam etmesi gerekiyor.”
#1Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, "Brezilya, ABD ve Avro bölgesi gibi ülkelerde politika faizinin enflasyonun altında belirlenmesine hiç sesini çıkarmayanlar, Merkez Bankamızın çekirdek enflasyonun üzerinde olmakla birlikte enflasyonun sınırlı olarak altında politika faizi belirlemesi durumunda kıyameti koparıyorlar." dedi.
#Nureddin Nebatiİstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, bir süredir İstanbul Kalkınma Ajansı’nın da desteğiyle son derece ilgi çekici bir çalışma yürütüyor: Hayatını bu kentte sürdüren herkesin yaşadığı bölgeyi tüm detaylarıyla tanıyabilmesine imkân veren ‘Mahallem İstanbul’. Proje Koordinatörü Prof. Dr. Murat Şeker’le eldeki verileri ve ardındakileri konuştuk.
#İstanbulEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteHer sabah işe gitmek için erkenden yollara düşüp trafikte saatlerimizi geçiriyoruz. Sürekli dur-kalk, korna sesleri ve binlerce araçla birlikte ofise ulaşmaya çalışıyoruz. Vardığımızda da enerjimizin bir kısmını çoktan harcamış, bitkin bir şekilde yeni güne başlıyoruz. Akşam eve dönerken de durum farklı değil. Bütün günün yorgunluğu üzerine yine adım adım ilerleyen bir trafik yüzünden eve ya da gideceğimiz yere ulaşana kadar sinir hastası oluyoruz. İstanbul gibi büyükşehirlerin trafik sorunun çözülmesi zor. O nedenle şirketlerin çalışanlarına bu konuda kolaylık sağlaması gerekiyor. Çalışanları trafikte zaman kaybetmesin diye onlara bisiklet hediye eden de var, ofise gelme zorunluluğunu kaldıran da...